üzenet

"Közel van igazságom, nincs már messze, szabadításom nem késik. A Sionon szabadulást szerzek ékességemnek, Izráelnek." (Ézs 46,13)

Tíz évesen kezdtem el német nyelvet tanulni. Nehézen ment. Körülöttem senki sem tudott segíteni. Különtanárom egy felsőbb osztályos diák lett, akivel pár óra után feladtuk. Addig sosem éreztem magamat annyira elveszettnek. Rá kellett hajtanom. Aztán a kedvencem lett. A továbbtanuláskor elhatároztam, hogy felsőfokú nyelvvizsgát szerzek belőle, hogy több pontom legyen a felvételin. Nem sok bíztatást kaptam a környezetemben élőktől. Az első próbálkozásnál kudarcot vallottam. Eldöntöttem, hogy újra neki futok. A fenti igét kaptam. Csodás szabadulást vártam például, hogy a szüleim azt mondják, hogy nem kell továbbtanulnom, vagy törlik a felvételit, esetleg egy nap perfekt németként ébredek fel, és hasonlók. Persze, minden ment tovább. Hol volt Isten? Várt rám. A családom közben azzal nyugtatott, hogy eddig senkinek sem sikerült nagy célt elérnie, megbuktak a terveikben, a mi családunk nem viszi semmire. De én azt gondoltam, hogy Isten családjából való vagyok. Neki futottam újra. Sikerült. Hogy mit tanultam ebből? Isten csak azt tudja megáldani, amit teszünk, azt nem, amit nem teszünk. A szabadulás nem a kicsinyességünkből születik. Teljes lemondást kíván Isten, - ha cselekedni akar -, de nem tétlenséget. A szabadulás legtöbbször nem varázsütésszerű, lehet egy folyamat is. Talán már meg is szoktuk, hogy általa élünk. Tedd ma, amit tenned kell, hogy megszabadulj a kétségtől, vajon képes vagy-e rá!

IFI

Az ifjúsági munka a gazdagréti gyülekezet indulása óta, mintegy 17 éve folyik. Ez idő alatt folyamatosan létezett ifjúsági csoport. Az ifi alapvetően a 11–18 éves fiatalok találkozási helyéül szolgál, ahol a péntek esti alkalmakon lehetőséget próbálunk teremteni arra, hogy jobban megismerjék Istent, az ő akaratát, el tudják fogadni az általa adott célt az életükre nézve. Fontosnak tartjuk, hogy mindeközben Isten szeretete legyen a középpontban. Az egy igaz Isten szeretetébe való belépésre hívjuk a fiatalokat, amely által már önként, hálából odaszánják magukat Istennek, és neki tetsző életet próbálnak élni. Másik alapelemünk a közösség. Isten szeretetének megélése sokszor könnyebb közösségben; bátorítóbb, ha életünk nehézségeire közösen keressük a választ. Ehhez elengedhetetlen, hogy az ifisek megismerjék egymást, bízzanak egymásban, és olyan barátaivá váljanak egymásnak, akikkel szívesen megosztják életük hol komorabb, hol vidámabb eseményeit. A közösen átélt programok, a közös táborok ezt hivatottak kimunkálni, erősíteni.

Ifi alkalmak

Péntek este
Az ifi rendszeres összejövetelein éves tematika szerint biblikus tanítást adunk a fiataloknak egy-egy Ige alapján, amelyet azután kiscsoportokban dolgozunk fel. A kis- és nagyifin a témák feldolgozása más-más megközelítésben történhet a korosztályi különbségeknek megfelelően. A kiscsoportok elosztása mindkét ifiben különböző szempontok szerint, változatosan történik.

Rendhagyó alkalmak

  • Két havonta egyszer zenehallgatós ifi alkalmakat tartunk, ahol előre összeállított dicsőítő dalokat hallgatunk meg. A szövegüket mindenki megkapja kinyomtatva. A zenehallgatás után kiscsoportokban beszéljük meg mindazt, amit kiváltottak bennünk a hallottak.
  • Ünnepekhez kötődően rendhagyó, tematikus alkalmakat tartunk, amikor egy-egy ünnep lényegét igyekszünk megragadni. Ezeken zenés meditációk, filmrészletek, előadások hangzanak el egy-egy témában, amire reflektálunk kiscsoportosan vagy egyénileg.
  • Kb. negyedévente tartunk olyan ifi alkalmakat, ahol dramatikus eszközökkel dolgozzuk fel a történeteket, ezáltal is elmélyítve az üzenetet (ifi bibliodráma).

További programjaink

  • Különösen nagy élmény számunkra az őszi / tavaszi ifi hétvége (a kisifiben). Ez a nagyifiben leginkább úgy valósul meg, hogy augusztus utolsó napjait együtt töltjük, hogy rákészülhessünk az előttünk álló tanév alkalmaira, kicsit összerázódhasson a csapat. A másik ifi hétvégénket februárban tartjuk, mikor a második félév is elkezdődik az iskolákban.
  • A gyülekezeti nyári táborban is külön csoportban foglalkozunk a kis- és a nagyifisekkel is.
  • Az Ifi zenekar különleges színfoltja az ifinek. Rendszeresen szolgálunk ifi alkalmakon és gyülekezeti alkalmakon egyaránt. A zenekar nyitott, bármelyik ifis csatlakozhat, akár rövid időre is, hogy megízlelhesse, milyen Istent dicsőíteni egy ilyen zenekarban.
  • A formális ifi alkalmakon kívül rendszeresen szerveznek az ifi vezetők filmezést, kirándulást a fiataloknak.
  • Félévente tartunk ifi klubot a fiatalokkal, ahol egy egész napot együtt töltünk. Ez a közösségformálás szempontjából nagyon fontos.
  • Emellett több alkalom nyílik az ifiseknek gyülekezeten belüli és kívüli szolgálatra is.

Impresszum

Gazdagréti Református Gyülekezet
PostacímBp. 1118 Rétköz u. 41.
Telefon+36-1-246-0892
E-mail
Powered by SiteSet